Sider

tirsdag den 30. april 2013

Valborgsaften og Valborgsdag

I aften er det Valborgsaften. Magi, troldtøj og hekserier har været forbundet med Sankt Hans aften i min levetid. Altså i al mindelighed og for sjov. Men tidligere tændte man på Valborgsaften bål med vild ild - to stykker træ gnedet mod hinanden - for at holde underjordiske og andet hokuspokus fra livet. Man mødtes om disse bål, som vi idag mødes om Sankt Hans bålet. Og tager jeg ikke meget fejl, så mente man dengang, at heksene red til Bloksbjerg på Valborgsaften. Hvis altså man boede i Tyskland. I Danmark red de til en dansk by (som jeg ikke lige husker navnet på).

Og husker jeg ikke helt forkert, så knyttede majstængerne med blomster sig til Valborgsdag, den 1. maj. Idag kender de fleste af os nok alene 1. maj som arbejdernes kampdag. Mon nogle her kender mere til Valborgsdag end, hvad jeg lige har kunnet byde ind med?

Det kunne et eller andet sted være ganske festligt, hvis blomsterfolket gav sig til at dekorere majstænger og fejrede Valborgsdag fremover. Ikke i stor stil, men blot som en lille hyldest til den kommende (forhåbentlig) frugtbare tid; En lille stang med en blomsterkrans med bånd ved postkassen...

For nu vil jeg nøjes med at fejre med et foto af en af mine Primula, jeg holder ekstra meget af. Det er nok den Primula med allermest ynde i min have. Ikke den flotteste eller mest imponerende. Men en lille sag med et alfeagtigt væsen; 'Quaker's Bonnet'. Den blev delt og flyttet i efteråret og er derfor ikke så "voldsom" på billedet. Men den er flittig til at vokse sig til flere planter.


8 kommentarer:

 1. Åh det er derfor det rykker i min heksefinger, det burde jeg ha' husket fra de andre år. Bliv ikke bange, hvis du finder mig hos Manfreds spirer i morgen, jeg vil forsøge at flyve den vej.

  SvarSlet
 2. Den er megafin, din lille primula.

  SvarSlet
 3. Ssssh ikke afsløre os CuginaK ;)

  Ja ikke, Marie :D

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Hvor er den fin den lille primula.
  Valborg aften fejres stadig her på øen, faktisk tæt på os, men vi har nu ikke været med til det. Der er et sted mere på øen, hvor det fejres, det er ved helligkilden, så kan det ikke være noget for hekse :) men hils alligevel Anne Mette,hvis hun kommer anstigende på sin kost.

  SvarSlet
 5. Her havde det været fantastisk til et bål i aftes, hvor vinden lagde sig. Så jeg havde været at finde ved det, hvis det havde været her. Egentlig herligt at høre, at gamle skikke føres lidt videre på Samsø, Lisbeth :D

  Tror hendes gps er i uorden, for jeg ta-selv-bordet er urørt i drivhuset :P

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Gaaaab, straaaak uuuud. Alt gik godt, heldigvis er skovmærke dukket frem i haven og dermed er alferne vågnet fra vintersøvnen og de passede på mig :) kh Anne Mette

  SvarSlet
 7. Hejsa.

  Jo traditionen med majstænger lever også herovre. I en mindre by 25 km syd herfra, pynter man op hvert år. En skam at ikke flere gør det, for det er så flot at overvære de pyntede byer.

  SvarSlet
 8. Godt at høre Anne Mette ;)

  Ja tænk, om der eksisterede et fællesskab i små byer, hvor man så bidrog fra haverne og pyntede op... Dejligt at høre, at majstænger dog lever endnu Helga :d

  Hjerteligst

  SvarSlet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep