Sider

søndag den 7. april 2013

'Alchymist' rosenstikling

Som jeg skrev tidligere idag, har jeg i nogle år eksperimenteret med at stiklingeformere roser selv. De fleste roser i handlen er podet på en anden rod. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kan gro på deres egen rod. Jeg har ikke sat mig ind i, hvorfor man poder på anden rod (udover, at der måske er mere økonom i det for forhandlerne). Og i grunden interesserer det mig heller ikke stort. Det spændende er, hvilke jeg kan få til at lykkes. De første, jeg lavede, var af rosen 'Zephirine Drouhin'. Dem fik jeg lavet en del af og delt med andre. Og jeg var himmelhenrykt over at kunne!!

Dernæst forsøgte jeg mig med 'Lykkefund', hvilket også lykkedes og jeg fik flere eksemplarer, hvoraf jeg har en endnu :D  'Louise Odier', 'Mme Plantier' og 'Charles Austin' kom til som rosenstiklingeforæringer. De gror noget så udmærket alle 3 her endnu - det er vel 5-6 år siden. Og siden DA er der kommet adskillige nye roser i haven, hvor der ellers kun var en eneste noname, da vi flyttede ind i sin tid. Jeg har købt pænt mange af dem og forsøger så, om jeg kan lave mig flere...

Langt de fleste rosenstiklinger laver jeg om sommeren, når de har blomstret. Derefter er de nemlig villige til at skyde fra bladhjørnerne = rodskydning under jordoverfladen. Nogle gange har jeg også haft held med at lave flere stiklinger her i det tidlige forår, når jeg klipper rosenstiklingerne i drivhuset tilbage. En enkelt gang nedkrogning har jeg også haft held med. Men det er der ikke den bedste plads til i mine bede ;)

Idag valgte jeg en 'Alchymist' rosenstikling ud til dagens lille snak i drivhuset! Det er lige før, de får nusset blade ;) Ihvertfald nipper jeg evt. grimme blade af og stikker næsen ned i bladene. Det er balsam for sjælen at dufte til dem!


Og apropos duft, så står der bag reolen foran druen 'Himrod' nogle Hyacintløg, som endte der engang efter tro tjeneste til jul. Deri er nu en blomst, som er igang med at folde sig ud :D


8 kommentarer:

 1. Det er bare så lækkert, når det LYKKES!

  SvarSlet
 2. Mhm, Zep. Det er vist noget jeg liiiiige skal tænke lidt over, kunne være lidt sjovt. Jeg har i hvert fald en oplagt nordvendt side på huset, tjek.
  Kh Anne Mette

  SvarSlet
 3. Spændende indlæg, tak for det. Jeg vil prøve igen, om det kan lykkes mig. Det er rart at høre, at de gror lige så godt som dem man køber, det giver blod på tanden :)

  SvarSlet
 4. Eh hvor er det godt og hvor er du go'!
  Jeg elsker den slags ekperimenteren og gør det gerne selv med glæde, men et er sjældent det lykkes for mig. Den eneste rose jeg selv har lavet, var da jeg klippede en gren på en meter af min dronning elisabeth og for sjov jagede den i jorden ved siden af. Jeg havde ikke regnet med noget fra den, men den står der stadigvæk. Jeg betragter det nu stadig mere som held ;o)
  Du må da lave et indlæg til 'Havefolket' om dine rosen syslerierm det kunne være hyggeligt at høre meget mere om :o)
  Ha' en dejlig aften!

  SvarSlet
 5. Det lyder næsten som om det var noget man skulle prøve.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 6. Tak skal I have :D Rosenformering handler mest af alt "bare" om at prøve, som så meget andet - iflg. min havefilosofi ;) Hvis altså man synes det er sjovt :D Hvis jeg får lavet nye i år, kommer der nok lidt om det her på bloggen. Men jeg vil ikke love noget endnu.

  Hjerteligste

  SvarSlet
 7. Hej Zep, det lyder vildt spændende.
  Jeg har selv overvejet at prøve at gormerer en rose, men har fået at vide at de ikke får duften med.
  Har du nogen erfaring med det ?
  Kh Linda

  SvarSlet
 8. Hej Linda.

  Jeg har ikke oplevet, at de ikke har fået duften med :D

  Hjerteligst

  SvarSlet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep