Sider

fredag den 10. juni 2011

Porcelænsblomst

Saxifraga umbrosa ”Elliotts Variety” kender jeg takket være min gode planteveninde Evy Lindenborg  ligesom jeg kunne takke hende for mange flere af mine specielle planter - hun har øje for dem og ikke mindst camera!

I det hele taget er Procelænsblomster noget af det yndigste i min optik. En lille bunddækker med rosetformet læderagtig plante, som nærmest som jordbærplanter sætter børn efter blomstring. Den almindeligst sete har jeg i et bed i haven, hvor den i grunden lever en lidt stresset tilværelse, fordi jeg i foråret må være ret hårdhændet grundet staudeukrudt. Men den skal nu nok ende med at få fodfæste og blomstrer lige nu med blege små, romantiske blomster på forholdsvis høje stilke og giver et lidt drømmende væsen til bunden i bedet. Absolut anbefalelsesværdigt.

Elliotts Variety er så lige en tand mere "raffineret". Jeg har haft mine problemer med at placere den. Det indrømmer jeg gerne. Jeg lagde ud med at bruge den som bunddækker i et kratlignende bed ved drængrøften. Vist glædede det mig, når den var i blomst, men den kom ikke til sin ret. Dernæst forsøgt jeg at bruge den som bund i et bed ved en husmur med senereblomstrende stauder. Dét fik heller ikke klokkerne til at ringe. Men NU har den fundet sit udgangspunkt!

Min erfaring er så, at den skal placeres i "rå" omgivelser. Noget med sten og andre, lave og flygtige planter. Hos mig står den nu sammen med knoldet Mjødurt og sort Slangeskæg omkring en Pagodebusk - og altså med granitstykker. Og det er ikke småsten, men sådanne, der fylder en god laksefiskers hånd godt og vel. Desuden er herlighederne placeret i noget så uyndigt som et gammelt traktordæk i gården. Og i parantes kan bemærkes, at der også er et par Nøgen Jomfru, som vil virke som en helt lille overraskelse fra køkkenvinduet i efteråret med deres pludselige fremskydende lilla Krokusblomster, De sprøde grønne blade skyder i foråret op som små buskede sager og visner så tilbage netop nu, hvorefter blomsterne altså kommer om nogle måneder.

Men nu var det jo Porcelænsblomsten, dette indlæg handlede om! Dén blomstrer nu i sine maskuline omgivelser hævet over gammel beton. Dét spiller! Og jeg glæder mig til, at den i de kommende år vil fylde godt og grundigt i det "bed" og kan forsøges placeret andre lignende steder.

2 kommentarer:

 1. Min stakkels porcelænsblomst lever også livet farligt.
  Den kan bare ikke klare kampen i mine jungle-lignende bede, så jeg kæmper for at finde en god plads til den.
  Jeg har ikke et sted med granit og lign. Men jeg tænker om den måske kunne gøre sig i et trug eller lign. Den er ihvertfald for yndig til bare at blive opgivet.
  God Pinse :-)
  Hilsen Hanne

  http://hanneihaven.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Jeg kunne godt forestille mig, at et trug ville være det rigtige for den også. Når ikke den bliver mulet af større planter, er den jo ellers noget af det nemmeste og frodigste.

  Pøjpøj og tak i lige måde!

  SvarSlet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep