Sider

tirsdag den 21. juni 2011

Årets længste dag...

...er i fuld gang! Sommersolhverv - NU er det sommer ;) Spændende, hvad dagen vil bringe. Lige nu slås solen med et skydække, det blæser lidt og jeg har "fanget" det første af dagens nye undere, som jeg løbende vil underholde med her i indlægget.

Først er det min yndlings Geranium, som har foldet den første blomst ud. En fantastisk, frodig Storkenæb, som altså ikke hører til de først blomstrende, men altså bliver ved og ved og ved lige indtil frosten kommer. Geranium 'Rozanne' også kendt som 'Jolly Bee'.
På årets længste dag er også den første Zephirine Drouhin rose sprunget ud, som jeg har ventet med længsel at "gense"! Den er jo som tidligere nævnt selve kilden til navnet Zep, som har fulgt mig de fleste steder på nettet i flere år. Rosenplanten kom med særligt bud fra Helga i Idéhaven her i foråret - endnu en fantastisk oplevelse at føje til denne helt særlige blomst, stort set uden torne!Ved værkstedets gavl er den første Susanne med det sorte øje, 'Blushing Susie' også sprunget ud! Det er da næsten som om man bliver trukket ind i det sorte hul, ikke ?!
Og så er der hjørnet i spisekrogen, hvor en af mine roser med navnet 'Lykkefund' - dansk rose i nogle sæsoner nu har groet under de værst tænkelige betingelser for en rose... Men den er næsten ligeglad. Ihvertfald så blomstrer ufortrødent! Igår var kun én sprunget ud. Idag er flere fulgt efter. Desværre ikke en remonterende rose, men jeg ville ikke undvære den.Jeg plejer at have selvsåede Digitalis, Fingerbøl flere steder. Men ikke i år. Ikke engang løftet om blomster til næste år. Kong Vinter har taget enhver bladroset til min store sorg. Dog trøster jeg mig en smule med disse, som er noget lavere, mindre karakteristiske i blomsten, men til gengæld bryder med det normale ved at være en sort, der opfører sig som sommerblomster! De spirer og blomstrer altså samme år istedet for at være 2-årige. En frøforæring fra en kær planteveninde for nogle år siden, så jeg kender ikke navnet. Men det smager som sagt lidt af fugl - og så må jeg se at få fingre i frø igen til de høje.
Idag er som nævnt årets længste dag, så et par planter over temaet nat og dag skal også med! Natten, den sorte er min Hyld, 'Black Beauty', som jeg købte som bette plante sidste efterår. Den blev mildest talt mast ned af snemasserne i vinter og derfor ligger grenene også fladt langs jorden til en start. Men den er begyndt at sende skud opad også nu. Dér er én blomsterstand på i år. Og sikken en og hvilken duft!
Som dag skal vi have en Lupin. Og den dufter ikke mindre skønt! En foræring fra en anden kær planteveninde. Så den indgår også i mine allerkæreste planter i haven. Netop nu er den igang med 2. blomstring i det, der skal blive mit første måneskinsbed.
En af de daglige, meget store fornøjelser i denne tid - ikke mindst imorges, er Aloha rosen i drivhuset sammen med Heuchera 'Rachel' og en rigtig blå Allium, der nu er sprunget ud...
Og så til en lille og en stor... Småhjerte, som står bag Dahlia, foran plettet Lungeurt og under Dronningebusken og minder mig om endnu en god planteveninde. Den er nu igang med at skulle blomstre for 2. gang i år - og er noget af det kæreste!
Og den store er en Kæmpeprimula, Primula 'Florindae", som kom hertil en sommer helt fra Als med personlig levering. Og den er vitterlig kæmpe og så dufter den noget så sødt. Som det måske kan anes, så står den i vand i en gammel jergryde. Og det er den slet ikke ked af.


Og til allersidst, hvor årets længste dag samt vel nok også årets længste indlæg på alazep er ved at være til ende, er der kun tilbage at skråle; ... Havet og blæsten og duft af Kaprifol....
Rigtig god sommer til jer alle!
2 kommentarer:

 1. Sikke et dejligt indlæg :-) Det matcher også min havestemning lige nu. For det var da den mest pragtfulde sommeraften. Selvom det ikke var så varm, så blev det helt stille hér.
  Hvis jeg ikke havde været så træt, var jeg vist aldrig gået ind.
  Jeg stak næsen i min hyld idag... wow! Det havde jeg slet ikke tænkt på at gøre, selvom jeg har masser af kæmpe hyld bag hegnet i baghaven, så hele haven dufter.

  Hvor har du mange spændende og dejlige planter i din have :-)
  Dine små et-årige digitalis er noget så søde, og din hvide lupin er simpelthen pragtful :-)
  Jeg havde én som gik til, men nu har jeg fundet plantebørn hvor den stod. så de kommer i potter, og så krydser jeg fingrer for at de er den hvides ægte børn :-D

  SvarSlet
 2. Tak skal du have Hanne. Ja i aftes var af samme slags, indtil regnen drev mig ind 21.30. Og jeg knoklede som en lille vild med at plante og så. Varmen skulle jo komme i starten af næsten uge - og derefter regner jeg ikke med at sætte mere, før vi kommer på den anden side af sommerferien. Men der er nu også så rigeligt andet, der kan gøres! ;) Ville dog ønske, vi havde fået mere end de 8 mm, som overgartneren leverede, efter jeg trak ind. Pøjpøj med Lupin børnene!

  Hjerteligst

  SvarSlet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep