Sider

torsdag den 27. august 2015

Tomatketchuppen

Kogekone er sådan et lidt glemt udtryk, jeg pludselig kom i tanke om, da jeg stod og rørte i gryden. Jeg hørte det ofte i min barndom. Når der skulle holdes selskab, større og fint, så blev der engageret en kogekone (ganske vist ikke i mit barndomshjem dog). Det klinger i mine øre af en trivelig, rødkindet køkkenkunstner, som har lært sig selv at få maden til at smage og syne af noget. Som har sine egne og hemmelige opskrifter - små finter af ingredienser, som almindelige dødelige ikke har skænket en tanke. Og så tænkte jeg videre på Camilla Plum.Camilla Plum blev introduceret til mig af min sundhedsplejerske for vel 17 år siden i form af en anbefaling af bogen "Ælle Belle Frikadelle". I grunden længe siden, jeg har haft den fremme sidst. Jeg anede ikke, hvem denne kogekone var, men fandt snart ud af, at hun var en forrygende en af slagsen. Og allermest har hun formået at holde mig til med hendes mange udforskninger af råvarer og tilberedningsmetoder.  Hun prøver en masse af og det bliver aldrig kedeligt.

Ja sådan kan tankerne vandre, når man selv vover sig ud over opskrifter, som andre har lavet. Med andre ord; Ud af komfortzonen...

Jeg vil ikke påstå, at jeg endnu har ramt den ultimative tomatketchup. Men jeg vil alligevel nu invitere til mit udgangpunkt - måske kan du komme med forbedringer? Under alle omstændigheder er den absolut spiselig og jeg vil ikke være ked af at sætte den på bordet - også, når vi har gæster, hvis det skulle være.

½ kg. godt modne tomater, flåede og skåret groft i tern.
1 løg samt 2 fed hvidløg også skåret groft i tern.
1 lille pivsurt æble, skrællet og... skåret groft i tern.
1 dl. æblecidereddike.
100 g. mørk farin. 
½ tsk. kanel.
½ tsk. allehånde.

Alt køres ned i en gryde og bringes i kog. Det skal så simrekoge i ca. 20 minutter. Køles let ned og derefter en tur i blenderen. Hvis du vil undgå tomatfrøene i din ketchup, så skrab det gennem en sigte og ned i gryden igen bagefter. Konsistensen varierer naturligt med valget af tomater - nogle er mere vandede end andre. Jeg justerede min med ca. 1 spskf. Maizena udrørt i lidt koldt vand. Og smagte så til med salt til sidst.

Jeg har i aften "serveret" den i de friskbagte pølsehorn, som pigerne elsker (og sjældent får, da de ikke er særlig sunde ;)) istedet for vores foretrukne Heinz. Hverken pigerne eller gemalen vidste, at jeg havde lavet denne udskiftning - og ingen af dem bemærkede det. Så helt ringe er ketchuppen ikke, for jeg så havde jeg fået ballade ;)

Velbekomme.

4 kommentarer:

  1. Utroligt at du kunne narre familien, når den er vant til Heinz, din ketchup er garanteret den sundeste.

    SvarSlet
  2. Opskriften lyder virkelig lækkert :) den jeg jeg overveje, hvis jeg har for mange tomater i overskud :)

    SvarSlet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep