Sider

fredag den 28. marts 2014

Kender du det?! ;)

Imorges, mens solen hang i en endnu søvnig dis og småfuglene kvidrede alt, hvad deres lunger kunne levere, hang vasketøjet duftende på snorene i gården og ventede på at komme ind efter nattens stjernedrys og nordlige lufte, for at tørre færdig. Hønepøne, den fritlevende skabning, som ikke har fået smag for at flytte ind i Lillebo trods lokken med mad mange gange i vinterens løb, skældte og smældte og gokkede, fordi de to røde laban'er, Mis (Fiona) og Fister (Finn) gloede lidt for meget på hende. Tøjet kom ind og en ny maskinfuld var i vaskemarie. Men der var endnu et kvarter, til hun var færdig.

Nuvel vinterdragten var jo på og det ville være spild at skulle krænge den af og sætte gummistøvlerne for så at tage det på igen inden længe. Nu antrækket var på, kunne jeg jo lige så snildt få givet en sjat regnvand i drivhuset og få klippet hindbærrene ned, som jeg har læst, at man skal (kan) her i marts. Forleden havde vi et forrygende vejr med både regn, sne(storm) og slud. Det væltede ned med vindstød fra nord den hele tirsdag næsten. Og det bedste af det hele var, at palletanken blev helt og aldeles fyldt med vand til kander.



Duften af solgul Gyldenlak væltede ind i næsetippen, da jeg trak glasdørene til side. Det var ganske overvældende forunderligt dejligt! Saksen landede på det lille bord og jeg fik vandet nogle af de store potter med Tulipaner. NU skulle efterårets pynt i form af div. Græskar altså på kvasrodebunken. Om ikke længe ville de ellers sørge for, at der dunstede vammeltråddent. Det skulle der ikke mere end et enkelt øjekast til at konkludere, så i samlespanden kom de. To skridt på vej mod døren faldt blikket på den første potte med Chrysanthemum, hovedet drejede sig mod den anden og derefter den tredie. Alle 3 var godt igang med at skyde nyt. Men endnu stod de med de visne toppe fra sidste års frodighed. Hmmm jeg kunne jo egentlig lige så godt få klippet det af og med i spanden til kvasrodebunken. Jeg havde jo saksen med og handskerne på...

I forgårs var der knald på liggehønen med at få lavet aftensmad, så vi kunne nå at komme til velgørenhedsbanko. Jeg havde om morgenen taget noget op fra fryseren, uden beskrivelse, som viste sig at være oksesmåkød. Det spruttede og brunede på sauterpanden, mens jeg i al hast besluttede mig for, at det skulle ledsages af løgringe. Frem med løget og skrælle, ryste ryste pande, skrælle, ryste ryste pande, frem med en grilkniv til at skære løget og snitte snitte snitte snitte ryste ryste snitte snitte AV FOR %#/(&&¤(%"#"%¤%%"&% Væk med løgbiden fra langemand (troede jeg) og under hanen. Fat i køkkenrulle og vikle stramt om og derefter med tænder og en hånd i bøtten med plaster. Vikle stramt om og holde hårdt på med tommelfingeren. Ryste ryste panden med den anden hånd. Langemand og tommelfinger i vejret (i guder hvor den dunkede, langemand altså). På panden med løgskiverne og resten af løget ud... Ryste ryste ryste pande. Frem med glaschampignon, sigte og enhåndshåndtering mere eller mindre. Frem med nyt plaster. Riste sprutte på med bouillon og kinesisk soyasouce røre røre. Åbne dåse med bambusskud og hælde vand fra, stadig mest med en hånd. I panden, skrue ned og låg på. Nyt plaster. Simre.



Derfor blev enhver tanke om drivhusarbejde torsdag, som jeg ellers havde planer om, udsat på ubestemt tid. Men når nu jeg idag stod derude og havde en sæk lækker pottemuld lige indenfor rækkevidde efter at have plysset Chrysserne, såååå ville det da være tåbeligt ikke lige at forny og forøge mulden i deres potter. De trængte, for sidste år måtte de klare sig med omplantningen i 2012. Og herregud 3 potter kunne jeg vel klare. Det kunne jeg også. Det gik faktisk så godt, at jeg samtidig lavede stiklingeplanter af den ene Chrys.. Blikket faldt så på potterne med rosenstiklinger. Jeg var stadig ikke kommet ud med spanden, så jeg kunne jo lige så godt fylde den op med det ukrudt, der groede side om side med roserne. Og Hostaerne. Og rykke lidt rundt, inden jeg hentede mere vand til det nyplantede, efter jeg havde tømt spanden.

Da jeg nåede tilbage til gården og satte kanden til at blive genfyldt, kom jeg i tanke om vasketøjet. Det måtte da lige på snoren, for det var længe færdigt. Faktisk fandt jeg ud af, at det kvarter, jeg skulle slå ihjel var gået hele 6 gange, inden jeg var tilbage i gården... Tog en slurk kaffe, puttede mere tøj i vaskemarie og gik tilbage til drivhuset med kanden og vandede. Men det gik jo egentlig meget godt med at ompotte Chrysserne. Så hvorfor ikke også lige ordne rosenstiklingerne. De skulle bestemt klippes tilbage nu - væksten var i den grad igang. Og jorden så udpint ud. Nogle af dem skal ud i verden, men inden da skal de altså have lidt mere næring!! Som tænkt så gjort og sådan fortsatte det slag i slag efter devicen om, at når jeg nu alligevel... Og jeg stoppede først, da jeg var ved at omkomme af varme derinde i drivhuset. Men så var formiddagen også stort set slut og jeg igennem halvdelen af, hvad der skal gøres derinde her i foråret (minus rengøring). Og så var det da vist på tide at få klippet hindbærrene og derefter hænge 2. maskinfuld tøj på snorene, inden frokost!



Grunden til, at jeg pludselig fik så travlt i forgårs, at jeg var så dum at "lemlæste" langemand var, at noget lignende var sket indendøre. Altså med potter og jord. Denne uge har jeg været en del hjemmefra, men onsdag (og idag) var hjemmedag, hvor jeg skulle igang med sortering af alt mulig og oprydning/rengøring i den bagerste stue, hvor en del havde hobet sig op. På bordet stod vandfadet, hvor Pelargonierne forlængst havde drukket det hele og bare ikke kommet i vinduet igen. Jeg kunne jo starte med at ompotte dem i den ende af stuen, når jeg nu alligevel skulle sætte dem på plads. De havde også måttet klare sig med meget lidt omsorg sidste år. Ligesom alle de andre potteplanter inde. Og når jeg nu var igang....



Med andre ord, så løb tiden fra mig, inden jeg fik set mig om i onsdags. Og jeg fik i den grad travlt med at få lavet aftensmad. Og det endte jo så altså med, at vi ikke tog til banko, fordi langemand ikke var oplagt til det. Og måske undrer du dig over alle de billeder af Stedmoderblomster. Hvad de har med det hele at gøre, for dem har jeg jo slet ikke nævnt. Endnu. Men det skal jeg sige dig, for da jeg igår kørte fra Rønne og hjem sidst på eftermiddagen, så blinkede bilen pludselig ind til siden og holdt stille, mens alle de andre foran og bagved kørte videre. Det gik op for mig, at den og jeg bare var nået til Lobbæk og slet ikke hjem. Men i Lobbæk er der en salgsvogn med skønne p.t. Stedmoder og stauder fra drivhus. Det havde bilen vist en anelse om ;) Og knagme om ikke der stod enkelte potter med Stedmoder i nuancer, som jeg holder så meget af og sjældent finder i handlen ellers herovre. De måtte jo selvfølgelig med hjem - god bil. De blev plantet i en stor sort potte, som vinteren over havde stået i gården med en bid Rabarber i, som faktisk var begyndt at skyde. Det var god plads til toppen af potten, så i kom nogle spirede tulipanløg, som var blevet skammeligt glemt og derover de små nye planter og vupti på trappen ved køkkendøren, hvor de i morgensolen idag var noget så yndige!



Og snipsnapsnude, så er historien ude.



7 kommentarer:

  1. Hej Zep, du altså fantastisk til at fortælle og beskrive ned til dem mindste detalje :-)
    Jeg håber langemand kommer sig hurtigt så du kan få fingrene i noget mere jord, og pas så på med de skarpe knive :-)
    Stedmoderne er bare skønne, sikken nogen farver dem kan jeg godt forstå du ikke kunne stå for.
    Rigt god solskindsweekend til dig.
    Kh Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak søde du og rigtig meget i lige måde med week-enden :D

      Hjerteligst

      Slet
  2. Dejlig fortælling:-D og skønne stedmoder, havde nogle der minder om dem sidste år, og de bestilte ikke andet end at gøre sig til i deres lidt forskelligartede farver, og passede med alle andre sommerblomster;-) God bedring med fingeren!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have! Herligt billed bag nethinden af; "og de bestilte ikke andet end at gøre sig til" :D Den wending må kunne bruges in another afsnit ;)

      Hjerteligst

      Slet
  3. Kære Zep.

    Den der "løgbid" på Langemand havnede heldigvis ikke i gryderetten:o) AV AV AV! Livet i Lillebo lyder bestemt ikke kedeligt:o)

    Og til dit spørgsmål, kan jeg svare et stort rungende JA! Du kan tro, jeg kender det:o) Jeg arbejder på samme lidt uortodokse måde:o)

    Det er en ubeskrivelig skøn farve dine stedmoderplanter har. Og jeg mener det helt bogstraveligt med "ubeskrivelig". Syrlig abrikos? Pinkrikos?

    Pas nu på ikke at få jord på lille Langemand og hav en dejlig forårsweekend. Jeg må ud og regere i planteriget nu. Vejret er skønt.

    Knus og kram

    SvarSlet
    Svar
    1. Oh tak kjæreste Tante Grøn. Du kan tro, at langemand har været gemt godt idag også, for konen her kunne jo stadig ikke hitte ud af at blive inde og lave noget fornuftigt ;) Tror de nye Stedmødre har sherbetdrømmefarvede, hvis jeg skal forsøge at finde et et ord ;) Håber du har fået regeret godt og grundigt og at vejret har været lige så fantastisk som her!

      Hjerteligst

      Slet
    2. Godt ord for den farve:o) Jeg er lige kommet ind fra en lang dag i haven. Jeg har helt glemt hvor sulten og træt man bliver af en hel dags havearbejde og frisk luft:o) Når jeg har spist for syv og været i bad, gætter jeg på, at sofaen springer på ryggen af mig. Og at jeg kommer til at give høje lyde fra mig.

      Ja, endelig sommertid. Endelig er verden i farver igen.

      Kys og kram

      Slet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep