Sider

søndag den 28. oktober 2012

- En smittende glæde

Måske genkender du overskriften som del af en titel på en bog. Det vender jeg tilbage til om lidt. Nu først 3 små stiklingeplanter, som min bedste veninde har forsynet mig med i år. 3 yndigheder!


Først er det 'Eges Saloms, som iø er afbilledet på side 83 i bogen. Herunder ses den i lyset af mit akvariearmaturrør over køkkenhylden, hvor flere Pelargonier den seneste måned er trukket ind fra kulden i vinterhi. Den står og putter sig bag et par andre, hvis blade er med. Man kan kun se de små blade i baggrunden nederst.



Dernæst er det en Rosengeranie; Iflg. skiltet en 'Graveol Dovandora Lace'. Utrolig lækker blomsterfarve. Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde bladenes duft - udover dejlig.



Til sidst er det 'Horning Ferry', som titter frem over en rose i vase.



Ege anbefalede mig i en kommentar tidligere at læse bogen "Pelargonier - En smittende glæde", da jeg efterlyste lidt mere viden om Pelargonier. Der står ganske rigtigt adskillige spændende oplysninger - og iø hyggelig fortælling, som jeg sætter pris på i bøger generelt. Jeg lånte den på biblioteket til en start. Den havner nu på min ønskeliste til jul. Bogen er skrevet af Marian Haugaard Steffensen og udgivet af forlaget Klematis.

Og efterhånden må jeg nok også tilstå, at jeg er blevet smittet af "Pelargoniebacillen" ;) Håber inderligt, at jeg får min "bestand" igennem vinteren, selvom betingelserne slet ikke er de bedste. Jeg kan ikke stille dem i sænket temp. eksempelvis. De har også det imod sig, at de nogle uger før flytning fra havestuen blev angrebet af både det ene og det andet. Det resulterede i investering i "stikpiller" mod div. skadedyr ;) Det var, hvad tiden rakte til der. På nuværende ser langt størstedelen af potteplanterne, som også omfatter lidt Fuchsia og Streptocarpus m.m., ud til at være i bedring.

Rosenpelargonien, 'Bornholm', som jeg spurgte til de manglende synlige bladnerver på, er også inde. Jeg fornemmede, at Eges råd om at sætte den skygget, gav den lidt mere synlige bladnerver i de nye blade. Jeg overvejer nu at klippe den tilbage for at "fjerne" de blade uden...

9 kommentarer:

  1. Åh Zep hvor er de skønne. Jeg fik mine duftgeranier og pelargonier ind i værkstedet i går (en nat for sent håber det går alligevel). Jeg er ikke god til at holde liv i dem vinteren over men forsøger hvert år og en gang imellem lykkes det da. En anden ting som jeg gerne vil lære er at formere dem. ALLE synes tilsyneladende at det er nemt. For mig er det endnu ikke lykkedes. Og dog - jeg satte nogle stiklinge af nogle duftgeranier i jord sidst på sommeren og de har slået rod. Men ikke pelargonierne! Kunne jo ellers være skønt hvis man kunne udveksle sorter her i blogland

    SvarSlet
  2. Pelargonier er på ingen måde min boldgade, men der er ikke noget bedre end at læse indlæg, hvor man som hos dig tydeligt kan fornemme passionen for yndlingsplanterne.

    SvarSlet
  3. Mit forhold til pelargonier har været en Dr. Ingrid i ny og næ, men Bente (Elmbjergs verden) har vist fået mig omvendt, så jeg også har fået en snert af "pelagonitis". Håber også at jeg kan få de små skud gennem vinteren og ellers må jeg vende tilbage til din side og nyde dine yndigheder :o)

    SvarSlet
  4. Ellers må du have fat i Bente Elmbjergs Eden, hun forærer væk til højre og venstre, for hun har om nogen pelargonitis :o) Ellers er der også Birgitte på nettet, hun er også smittet af den bacille.
    Mine er nu gravet op af bedene og bragt ind, så må vi se, om de overlever, ellers ved jeg, hvor jeg kan få flere :)

    SvarSlet
  5. Stiklinger lavet efter juli mdr skal have megen god forhold vinteren over feks under lys og varme, da min erfaring siger at rodnettet ikke er stærkt nok til at klare en vinter i kølige rum
    Eges Saloms er den første der blomstre her og kan næsten osse blomstre helke vinteren inde i stuerne ( skulle den gå ud .....så gi lige et pip ;-)
    Alle mine duft pelargonier har jeg rykket op af alle potterne og slået så meget jord af som muligt , herefter sat dem alle tæt i en murebalje med lidt jord imellem planterne(om rødderne så der ikke er luftlommer) disse er stillet koldt men lyst. Til foråret blir de alle pottet opigen og klippet meget tilbage !!! det er min metode

    SvarSlet
  6. Ja jeg har godt læst om Ege Salome i bogen »Pelargonier - En smittende glæde«, som jeg kalder min Bibel! Jeg fik den for et par år siden, og den ligger fast i min Udestue..
    Hver gang jeg er i tvivl om noget, skal jeg liiige hen og slå op i den. Jeg har lånt den ud, men klarer det ikke for længe af gangen, for jeg bruger den som opslag hele tiden!
    Jeg tager ikke hensyn til om stiklingerne er fra i år eller ej, men jeg har dem på skift inde i stuen, så jeg kan have glæde af blomstringen.....og de har jeg!
    Men tak fordi du delte de smukke pelargonier med os!

    SvarSlet
  7. Hvor er det kønne blomster. Dem kan jeg godt forstå at du gerne vil passe godt på.
    Jeg må også indrømme at jeg bare har været til en Dronning Ingrid i ny og næ. Men det er jo fantastiske planter, og så jeg også fået forøget min bestand med nogle stykker i år. Hurra for Blogland :-)

    SvarSlet
  8. Smukke blomster.
    Jeg har efterhånden også en del pelargonier. Håber jeg kan holde liv i dem. Jeg har altid godt kunnet li` planterne.
    Min bedstemor havde kun pelargonier i sine små vinduer med 6 ruder, så for mig har det altid været bedstemor blomster.
    Ha´ en god dag/aften.

    SvarSlet
  9. Kære Zep.
    Efter min mening, Pelargonier går man aldrig fejl af. Har hver sommer et rigt flor da det, ligesom for flere andre, minder mig om en dejlig barndom. Pelargonier var at se i praktisk talt alle vinduer, og når jeg nu om dage besøger steder med fine gamle huse, kan jeg godt tage mig selv i at udbryde, `der mangler bare Pelargonier´ne´... ;o) Jeg samler ikke men kan heller ikke undvære dem.
    Smukke billeder du viser. Er du måske medlem af DPS-forening?
    Ønsker dig en skøn dag. Kh, Iris.

    SvarSlet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep