Sider

lørdag den 4. januar 2014

Nytår 13/14 i Kalenderhuset.

Jeg sad i lænestolen nytårsaften, mens vores monark, Dronning Margrethe delte af sine visdomsord. Imens havde gemalen, altså min, travlt i køkkenet. Og det var rigtig godt, for ellers havde vi ikke fået varm mad på årets sidste dag.

Efter en noget urolig nat med irritation i hals og hoved, stod jeg, som planlagt, tidligt op og havde dårligt fået tændt op i brændeovnen eller sunket min kaffe, før æbleskivejernet var igang med at varme op og jeg selv igang med at røre dej sammen. Engang var det skik her til lands, at man gik på visit hos hinanden på denne årets sidste dag. Og spiste æbleskiver - og gerne med solbær til. Den skik måtte jeg droppe i 2012, hvor jeg dårligt kunne vende en skive med en strikkepind efter operation i december. Men jeg genoptog den i 2013. Og med blot et enkelt jern, skal der startes tidligt for selv at kunne sidde med ved bordet.

Afbrækket har sikkert fået nogle til at glemme, at der var traktement på årets sidste dag - ihvertfald i familien, som kun blev repræsenteret af to om formiddagen. Men de 200 æbleskiver eller lige deromkring gik slet ikke til spilde af den grund. Alle i husstanden tog godt for sig i løbet af dagen. Og det gjorde de modelflyvere, der vanen tro, mødte op om eftermiddagen for at flyve året ud, også. Udover julens småkager. Og kaffe og the blev der drukket. Og hygget og snakket og fløjet. Og sidst på eftermiddagen blev de allersidste æbleskiver fortærret.

Derefter gik det ned ad bakke med helbredet. En rigtig mandeforkølelse (sådan en, der føles som om, kroppen er tæt på at blive smadret totalt og i feberrystelser - og man nærmest ønsker en kugle for panden) overmandede mig. Men midt i min elendighed talte Dronningen til mit hjerte - og det var som talt ud af mit hjerte. Hun talte om, at vi skal bekymre os om hinanden. Og ihvertfald finde ligheder fremfor forskelle. At vi skal sætte os ud over egen situation, med henvisning til 2. verdenskrig, og gøre en forskel i andres. Også selvom det måske koster...

Jeg har ofte nok i mit liv hørt ordene, at den og den ikke havde haft, hvad de har idag, hvis ikke de havde passet på pengene. Jeg har aldrig været særlig god til at slå mønt af, hvad jeg kan. Måske derfor har jeg heller endnu ikke skrevet en bog, der kunne tjenes på. Eller spundet uld, som ej kunne købes andre steder. Eller noget af alt det andet, jeg kan, og som jeg med garanti ville kunne "drive vidt", hvis nogle kom og tog mig i hånden og hjalp rigtig på vej.

Til gengæld, så handler mit liv om at gøre en lille forskel, for mine nærmeste, for dem lidt længere væk og dem endnu længere væk. Og at gøre det med rimelig omtanke for ressourcer. Så da året kom lidt igang og jeg en smule til hægterne tog hæklenålen fat igen. Igår blev den færdig med et par fingerløse handsker efter datterens ønsker. Opskrift fundet på nettet og garn fundet i gemmerne, hvor jeg igennem tiden har stuvet sammen, når jeg faldt over uimodståelige tilbud.

Jeg vil gerne ønske jer alle tillykke med det nye år! Og samtidig vil jeg minde om et virke, som ligger mit hjerte meget nær, som jeg har taget del i helt fra før, det blev til noget officielt. Et arbejde for nogle af vore mest udsattes ve og vel - eller ihvertfald varme på mere end en led. Varmestuestrik.


Godt og Hjerteligt Nytår.

17 kommentarer:

 1. Wow, et dejligt skriv. Jeg blev helt ked af, at jeg ikke boede på Bornholm og kunne komme forbi til æbleskiver på en sådan dag. Og så. Mønterne kan forsøde tilværelsen, men det er som oftest ikke bekostelige gaver, som glæder mest. For mig er det netop omtanke, omsorg og de små ting, som glæder mit hjerte mest.

  Rigtigt godt nytår til dig og gemalen :-)

  SvarSlet
 2. Hej Zep.Ja vores lands moder kan sige det, men nænsomt.Hvis vi alle så på det som Du gør, og tager vores egen kerne og så dem der er lige ved, var danmark meget rigere. mange idag har rod i deres kernefamilier og ud efter..så godt dit hjerte var åben den aften.Lyder da hyggeligt med de der flyvere...Selv er jeg fra sydsjælland og der havde vi samme skik.
  Hyg dig med hæklepinde/strikkepinde for det ser fint ud.
  Hilsen fra Grethe fra haveliv

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du havem Grethe.

   Hjerteligst

   Slet
 3. Sikken dejlig skik med æbleskiver på nytårsaftensdag, den er da værd at fastholde. Du skriver så bevægende og dejligt og jeg kunne ikke være mere enig om det med at gøre en forskel. Det kan vi vist allesammen gøre på hver sin måde med nærvær og omtanke og praktiske handlinger. Godt nytår til dig :)

  SvarSlet
 4. Jeg gad godt have et link til de fingerløse, medmindre det er alt for besværligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Er nødt til at smutte ud til "kødgryderne", da jeg skal til at virke der. Men kaster lige et link til min opslagstavle med hækling: http://www.pinterest.com/zep71/hkling/ Hvis ikke du kan gennemskue, hvilken pin, det er så råb op, så hitter jeg den for dig senere, Marie :D

   Hjerteligst

   Slet
  2. Velbekomme :D

   Hjerteligst

   Slet
 5. Det er godt med fingerløse handsker, når man skal tage billeder eller male akvareller, men det er også godt at være noget for hinanden. Godt skrevet Zep - og godt du er kommet over din mandeinfluenza.

  SvarSlet
 6. Zøde Zep.

  Jeg håber, at intet nyt er godt nyt. Jeg håber, at du storhygger dig med noget kreativt, som gør dig rigtig glad.Og at livet i Lillebo er fyldt med magical moments og solskin.

  Knus og kærlige tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. ¨Kjæreste Tante Grøn - kindred spirit!

   Jeg "vidste" det... Jeg har de seneste dage sendt dig tanker, mens jeg startede på at genlæse din bog ved sengetid. Igår aftes tænkte jeg, at nu hører jeg snart fra hende...

   Om et blikøje kaster jeg mig over et "postkort" fra krealand.

   De varmeste februarkram!!

   Slet
 7. Kære Zep.

  Hvor er det dejligt med et livstegn fra dig. Og ja, vi er kindred spirits og der er helt givet "mere mellem himmel og jord" end den menneskelige hjerne endnu forstår. Det med telepati oplever jeg også mange gange. Og nu med dig:o)

  Kæmpeknus fra Mors

  SvarSlet
  Svar
  1. PS: Iøvrigt er jeg MEGET glad for at høre, at du er ved at genlæse min bog. Så er vi jo på havevandring sammen igen:o)

   Flere kæmpeknus

   Slet
  2. Ja vi er nemlig på haverundfart sammen i dit skønne skribleri, kjæreste Tante!

   Hjerteligst kram

   P.s. jeg lukker for yderligere kommentarer på dette indlæg, da det er genstand for kraftig spamkommentering.

   Slet