Sider

mandag den 24. august 2015

Tomatsuppen

Kunne jeg sætte mig til bords uden at røre en finger inden, så gjorde det ikke noget. Jeg kan godt lide at bage - i perioder. Og til højtider kan jeg heller ikke sige mig fri for at få en snert af en kokkepige over mig. Men i det daglige interesserer madlavning mig egentlig meget lidt.

Altså lige indtil denne sommer, hvor vi for første gang har prøvet kræfter med at få en køkkenhave stablet på benene. Det giver et ganske andet forhold til råvaren at have arbejdet for den og næsten som en stolt jæger at komme ind med "byttet". Og så gælder det jo om at få "udnyttet" den egen avl på bedste måde. Og det smager bare bedre, når det ikke har været omkring transport og køl først, foruden, at der gives rig mulighed for helt andre sorter, end supermarkeder kan diske op med.

Idag kom jeg ind med et par kg. godt modne tomater fra drivhuset. Tomater har jeg haft derude adskillige gange, men sjældent med større udbytte end lige til "det daglige" forbrug. Men i år er det gået langt bedre end tidligere! Så nu skal der prøves lidt forskellig tilberedning. Og egentlig gik jeg ud efter tomater til ketchup. Men aftensmaden stod hen i det uvisse, indtil jeg altså kom ind og en lille pære tændte inde bag pandebenet. For jeg har jo også egne løg og hvidløg i år...1 kg. godt modne tomater, eller hvor mange, du nu har, der skal bruges nu, flås ved at få skåret et kryds i bunden og overhældes med kogende vand, så skindet løsner og er til at pille af med en urtekniv. Bagefter skæres de groft ud og ligger og venter.

1 stort løg samt 2-4 fed hvidløg hakkes godt og grundigt med en stor kniv på et spækbrædt (hvis man tygger tyggegummi samtidig, er det ikke så sørgeligt). De skal også lige ligge et øjeblik og være klar.

½ l. hønseboullion gøres klar - jeg brugte en terning idag. Men havde jeg haft vand til overs fra kogning af kyllinger, så havde jeg brugt det.

1 pk. bacon (eller mere, efter smag) klippes i små stykker og svitses i en sauterepande eller en bred gryde. Bacon i tern er også helt fint - eller hvad du nu har i køleskabet. Under stegningen på fuld hammer, hældte jeg et skvæt olivenolie ned i herligheden. Og da baconen havde fået lidt farve blev løgene kørt ned i gryden og varmen dæmpet til lidt over middel.

Da løgene var blevet klare tilsatte jeg hønseboullion, 2 spsk. sød chilisauce, 1 tsk. tørret oregano samt 2 tsk. tørret basilikum. Det fik så et opkog, inden tomaterne kom i. Derefter stod det hele og simrede en halv times tid under låg. En smule pastapenne blev så puttet i og kogte med små ti minutter eller deromkring, til de var færdige og så blev der smagt til med salt og peber.

Pastapennene var, hvad jeg lige havde, der skulle bruges af pasta. Det kunne såmænd også have været suppehorn eller skruer. Og havde jeg tænkt mig rigtig godt om, så havde jeg brugt den rest af kogt spagetti, jeg havde i køleskabet. Og apropos rest, så rev jeg en bid af en "osteskorpe", som man så selv kunne drysse over, hvis man havde lyst.

Til suppen blev serveret nogle kuvertbrød (fra fryseren denne gang) og dertil hjemmegjort hvidløgssmør.

2 voksne og 2 teenagere spiste næsten det hele - der er en lille portion tilbage til min frokost imorgen.

Velbekomme.


10 kommentarer:

 1. spændende opskrift :) :) den burde jeg prøve

  SvarSlet
  Svar
  1. Eller også skal du prøve ketchup'en, som jeg lige skal finde lidt tid til at få skrevet ind. Eller måske begge dele...

   Hjertelgigst

   Slet
 2. Kære Zep.
  Det var dog en vidunderlig god middagsidé. Ja jeg har næsten duften i næsen af at læse opskriften. Uhm. Har sååå svært ved at blive ved med at finde på, så du bidrager her med tiltrængt fornyelse som samtidig er lækkert og sommerligt. Menuen fra Østersøens Perle står på bordet i aften, her på Vestkysten ;0) Tak for lækker inspiration.
  Knus Iris

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan høre, at du har det lidt med aftensmaden, som jeg har, kære Iris. Lad mig høre, hvad du synes om smagen.

   Hjerteligst

   Slet
  2. Da min søde mand var blevet mæt i flydende dampende solmodne tomater sagde han at det var ikke sidste gang jeg skulle lave denne ret. Så hermed overbringer jeg en stor buket roser med tak til opskriftindehaveren. Istedet for nudler havde jeg bagt et foccacia brød med halve cherrytomater frisk rosmarin og basilikum. Nu kunne jeg jo så godt tænke mig at der med tiden kunne dukke endnu en opskrift op her på bloggen, et tip kan altid bruges ;0) God aften Zep.
   Kram . Iris

   Slet
  3. Dit bagværk lyder lækkert, kære Iris. Og tusind tak for roser (smiler fra øre til øre!).

   Hjerteligst

   Slet
 3. Svar
  1. Tak Lisbeth - det var det :D

   Hjerteligst

   Slet
 4. Hvorfor glemmer jeg altid at en hjemmegjort tomatsuppe er guld!? Så tak fordi du genopfriskede min hukommelse. Iøvrigt kender jeg alt for godt det med tomater til dagens brug. Den overdådige, svulmende høst har jeg endnu tilgode... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Se det fra den lyse side; Vi drukner så ikke i tomater ;) Og så ud til tomatgryden, fru Friis :D

   Hjerteligst

   Slet

Det glæder mig, at du tager dig tid til at
dele dine tanker om indlægget.
Hjerteligst
Zep